Nahajate se:   domov - PREIZKUŠNJE - 37.Memorial Bogdana Sežuna

37. Memorial Bogdana Sežuna

37.Mednarodna širša poljska preizkušnja(ŠPP) CACIT Sežunov memorial 15.10.2016

Deževno jutro nas je pričakalo v prelepi dolini Drage v LD Ig, kjer ob največjem ribniku stoji ena izmed najlepših lovskih domov.

Društvo ljubiteljev ptičarjev v organizaciji z LKD Ljubljana, ter LD Ig, smo se zbrali, da priredimo mednarodno preizkušjo 37. Memorial Bogdana Sežuna. Vsako leto predvidena in do sedaj tudi uspešno izpeljana ta preizkušja, katera je organizirana v spomin, na starosto in nepozabnega kinologa Bogdana Sežuna, kateri je v svojem obdobju, opravil levji delež v lovski kinologiji.

Kot sem že na začetku omenil, je to preizkušnja mednarodnega ranga , ki jo organizira,Društvo ljubiteljev ptičarjev, namen te preizkušnje je,da v lovišča prihajajo psi, ki so trdnega in zaneslivega značaja da lahko premagujejo ovire kot so po praviniku ŠPP-SM .

Letos se je prijavilo osem vodnikov s svojimi psi, kar je glede na prejšnja leta kar upad. Vedno do sedaj je ta preizkušnja potekala dva dni, vendar na letošnje število prijavljenih, smo na KZS,podali prošnjo da bomo to preizkušnjo izpeljali v enem dnevu.

Treba poudariti, da je izmed osmih prijavljenih, bila tudi trojica vodnic, kar je zbujalo pri opazovalcih in vseh ostalih udeležencih samo pohvalno.

Sodniški zbor je sestavljal : Rudi Rakuša, Vlado Bogdanovič, Miroslav Bauman,Turnšek Franc ,

Sodniki so se pred uradnim odprtjem Širše poljske preizkušnje (CACIT)na jutranjem sestanku dogovorili, da bodo sodili v dvojkah. Rudi Rakuša in Vlado Bogdanovič sta sodila vodno delo in discipline ubogljivosti. Miroslav Bauman in Turnšek Franc sta sodila discipline iz polja in vlečko zajca.

Delegat Zvone Poznik je v imenu KZS vse lepo pozdravil in tudi uradno odprl začetek Mednarodne širše poljske preizkušnje( CACIT) Bogdana Sežuna. Po dolini Drage je zadonela zdravljica. Krajši pozdravni govor, so imeli predsednik DLP Vilko Turk, predsednik LKD Ljubljana Dejan Poljanšek , ter vodja prireditve Matjaž Gerbec.

Po žrebu številk je polovica vodnikov-vodnic odšlo na vodno delo, druga polovica pa na poljsko delo.

Na tej mednarodni ŠPP-SM je 21 disciplin. Vodno delo,je zahtevna disciplina vsebuje veliko različnega dela,zraven so bile še vaje obogljivosti . Pri poljskem delu pa vlečke zajca, iskanje,stoja mirnost psa pred odletelo pernato divjadjo in prinašanje izgubljene pernate divjadi.

Na to širšo poljsko preizkušnjo se prijavijo, izkušeni vodniki s svojimi psi,pogoji ki jih morajo izpolnjevati psi so telesna ocena najmanj pravdobra,spomladanska preizkušnja in jesenska preizkušnja . Izkušnje vodnikov so se pokazale tudi pri delu in bilo je občudovano opazovati, kako mora ptičar opraviti svojo nalogo. Seveda vsi vemo, da mora imeti tudi pes svoj dan in na žalost ta dan ni bil za vse sodelujoče naj boljši. Takšen primer smo videli pri psu vodnice, kateri je pred štirinajstimi dnevi zmagal na državni tekmi v vodnem delo je na istem terenu pokazal veliko slabšo predstavo. Vendar kot kinologi moramo to vzeti v zakup in se potolažiti s tem, da je vsaka takšna izkušnja dobrodošla in v upanju, da bo naslednjič boljše.

Sodniki so vlečke opravili po Pravilniku ŠPP za delo ptičarjev in da so imeli vsi vodniki in vodnice enake pogoje. Sodniki so javno komentirali vsakega psa in tudi javno povedali oceno. Sojenje je bilo na strokovni ravni in na nivoju mednarodne preizkušnje, tako, da na koncu od vodnikov psov ni bilo nobene pritožbe.

Ko je ura odbila poldne, smo se zbrali na malici pri lovskem domu, nato je četverka vodnikov se zamenjala. Eni na polje drugi na vodo.

Kot na vsaki preizkušnji je bilo tudi tukaj, v pričakovanju kdo bo prikazal najboljše delo z svojim štirinožcem. Kot že rečeno, so odločale malenkosti, saj so psi bili večinoma zelo izenačeni. Računalniški štab v lovskem domu je delal z najvišjo hitrostjo, kar se moramo zahvaliti Tini Jež.

Nastopil je trenutek razglasitve in zmagovalec 37. Mednarodne širše poljske preizkušnje , Bogdana Sežuna v letu 2016 je postal Anton Vuzem s svojim psom nemškim kratkodlakim ptičarjem Amor »kralj lova« kateri je dosegel 209 točk I.a.n.r.

Ostali rezultati:

2. mesto Čedomir Vogrinec s psico Joj Svetilovrenc SLRNkp 203 točk, I.n.r.

3. mesto Lidija Šmigoc s psom Ben Sebeborci SLRNkp 208 točk II.n.r.

4. mesto Janez Horvat s psom Ago Prvenski SLRNkp 196 točk II.n.r.

5. mesto Aleksander Koser s psom Zorkova Capka Aron SLRNkp 193 točk II.n.r.

6. mesto Petra Dečman s psom Gyurkovari Beceses SLRMVk

7. mesto Katarina Košir s psom Baci od SLO policije 1949 SLRNkp 185 točk III.n.r.

Prvi trije so prejeli pokale, zmagovalec pa še prehodni pokal, na kateremu bo za vedno vtisnjeno njegovo ime.

Na koncu, je delegat KZS,uradno preizkušnjo zaključil vsi nastopajoči in sodelujoči, smo se prijateljsko in z dobro voljo z polnimi vtisi lepega poslovili.

Nekaj slik iz dogodka:

Slikal: Marijan Likar

<< Nazaj na preizkušnje