Nahajate se:   domov - PREIZKUŠNJE - Derby - 21.4.2018, DLP - LPN - Fazan Beltinci

DERBY – preizkušnja nemških kratkodlakih ptičarjev

DERBY – PREIZKUŠNJA NEMŠKIH KRATKODLAKIH PTIČARJEV

Društvo ljubiteljev ptičarjev (DLP) je 21.04.2018 priredilo prvo slovensko pomladansko vzrejno preizkušnjo za nemške kratkodlake ptičarje – v nemškem izvirniku imenovano Derby. Prireditev je potekala v LPN Fazan Beltinci. Preizkušnja je namenjena mladim psom poleženim od 1. oktobra predpreteklega leta. Pravilnik, ki ga uporabljamo za ocenjevanje dela psov na tej preizkušnji , je pripravila in uporablja Zveza nemških kratkodlakih ptičarjev, ki strokovno vodi delovne in vzrejne standarde te pasme v matični državi Nemčiji. Krovna pasemska organizacija se trudi, da se po njihovih strokovnih kriterijih za vzrejo in delo ocenjuje tudi v drugih državah, kjer se uporablja ta pasma. V DLP poizkušamo za pasme ptičarjev, ki so pri nas najuporabnejše v največji meri uvajati delovne in vzrejne standarde iz matičnih držav teh pasem.

Samo na tak način vidimo napredek pri vzreji in lovski uporabi . Kakršno koli odstopanje v smislu zniževanje standardov dela ali vzreje, ki veljajo v izvorni državi pasme je nesprejemljivo!

Opravljeni preizkušnji Derby (ocenjuje se samo zasnove) in Solms (ocenjuje se zasnove in tudi osnovno delo psa po strelu) sta namreč pogoj, za udeležbo na preizkušnjah višjega ranga, kot sta Mednarodna preizkušnja za nemške kratkodlake ptičarje IKP, ali Kleemanova preizkušnja. Pri nas so za preizkušnje ptičarjev od devetdesetih let v uporabi prevedeni pravilniki Zveze lovsko uporabnih psov (Jagdgebrauchshund Verband), kjer se ocenjujejo enaki predmeti , vendar v širšem točkovnem razponu. Zaradi primerljivosti doseženih rezultatov pri tej pasmi in izpolnjevanjem pogojev za udeležbo na mednarodnih preizkušnjah postalo nujno, da uvedemo pravilnika za Derby in Solms preizkušnji tudi v Sloveniji.

Derby je namenjen oceni delovnih zasnov in značaja mladega nemškega kratkodlakega ptičarja, na osnovi katerih lahko sklepamo tudi o vzrejni vrednosti staršev in uspešnosti paritvene kombinacije . Predmeti ocenjevanja so nos, iskanje,stoja in vodljivost, oceni se tudi veselje do dela in poslušnost. Ves čas preizkušnje se ocenjuje tudi značaj psa, ki mora biti umirjeni. Samo značajsko stabilni psi so namreč kos vsem nalogam, ki jih zahtevamo od te pasme in zato tudi edini primerni za vzrejo. Za razliko od jesenske vzrejne preizkušnje – Solms, kjer mora biti pes naučen osnovnega dela po strelu , na Derby preizkušnji ne ocenjujemo predmetov šolanja. Velja osnovno načelo: vsak pes naj dobi čim več priložnosti za delo in stik z pernato divjadjo, kot osnovo za ocene prirojenih zasnov sodniki upoštevajo samo najboljše vtise dela, ki ga pes pokaže. Seveda je pomembno, da te zasnove vodnik svojemu psu pravilno usmerja in vzpodbuja , le tako jih bo pes tudi lahko razvijal in pokazal.

Povabilu Društva ljubiteljev ptičarjev sta se prijazno odzvali sodnici za ocenjevanje dela te pasme gospa Marica Schumacher in gospa Ingeborg Volker-Engler iz Nemčije. Namen njihovega obiska je bil predstavitev kriterijev ocenjevanje dela psov , svoje vtise iz preizkušnje pa bosta tudi prenesli Zvezi nemških kratkodlakih ptičarjev.

Na začetku preizkušnje je sodnik za ocenjevanje zunanjosti Vlado Kobal pregledal vse prisotne pse na morebitne grobe telesne napake, ki bi pse izključevale iz vzreje . Tak pregled psov je obvezen, ne glede na že morebitne dosežene telesne ocene – saj ga opravi sodnik , ki dobro pozna standard zunanjosti in vzrejni pravilnik. Pravilnik zahteva, da delo psov v vsaki skupini ocenjujejo trije sodniki , saj je na tak način izključena morebitna pristranska ocena, ali pomanjkanje strokovnega znanja posameznega sodnika. Kvalitete psov je potrebno oceniti temeljito , zato posamezna sodniška skupina lahko oceni šest, izjemoma ob dobrih pogojih v lovišču največ osem psov v enem dnevu. Privedenih je bilo 12 nemških kratkodlakih ptičarjev, ocenjevanje je potekalo v dveh sodniških skupinah v sestavi Marica Schumacher, Vojko Pirher , Franc Turnšek in Ingeborg Volker-Engler , Dragan Zemljič,Rudi Rakuša. Vsak pes je dobil večkrat priložnosti, da pokaže svoje kvalitete, ocenjeno pa je bilo samo najboljše delo, ki ga je pokazal. Mladi psi so namreč v delu še nezanesljivi, zato morajo dobiti več priložnosti, da lahko ocenimo njihove zasnove . Delo psov je nekoliko ovirala skoraj poletna temperatura. Vodji skupin Antolin Stanko in Hozjan Stanko sta z odličnim vodenjem na terenu poskrbela, da je preizkušnja potekala tekoče in bila končana pred popoldansko vročino . Sojenje je potekalo dokaj usklajeno in pri ocenah posameznih psov med sodniki ni bilo večjih razhajanj, kar sta pohvalili tudi obe kinološki sodnici iz matične pasemske organizacije v Nemčiji. Ob koncu ocenjevanja dela, smo vsaki skupini komentirali posameznega psa, hkrati pa še enkrat presojali značaj- obnašanje odloženih psov.

Da je kvaliteta vzreje nemških kratkodlakih ptičarjev v Sloveniji na pravi poti in zavidljivem nivoju so pokazali rezultati na koncu preizkušnje: devet privedenih psov je opravilo Derby z prvim nagradnim razredom, en pes v drugem in en pes v tretjem nagradnem razredu, en pes zaradi prevelike občutljivosti na strel preizkušnje ni opravil. Dva privedena psa za prikazano delo prejela najvišje možne ocene nosu 4o (odlično), ki se podelijo izjemoma in morajo biti tudi posebej utemeljene.

Prireditev smo zaključili z podelitvijo ocenjevalnih listov ,diplom in spominskih kolajn ob prvem Derby-u v Sloveniji. Vodja preizkušnje sodnica Marica Schumacher je pohvalila delovne zasnove in zunanjost privedenih psov in tako tudi vzrejo te pasme pri nas, prav tako organizacijo prireditve. Svoje dobre vtise bo prenesla tudi vodstvu Zveze nemških kratkodlakih ptičarjev. Ob tej priložnosti, se še enkrat želimo zahvaliti sodnicama Ingeborg Volker-Engler in Marici Schumacher, ki sta se povabilu odzvali brez zahtev po povračilu kakršnih koli stroškov , lovišču LPNFazan Beltinci, vodjem terenov , in vsakemu posamezniku, ki je kakorkoli pomagal pri izvedbi preizkušnje Derby. Vodniki, sodniki in ostali privrženci nemškega kratkodlakega ptičarja se v jeseni ponovno srečamo na jesenski vzrejni preizkušnji te pasme imenovani Solms!

Pripravila:

Vilko Turk in Dragan Zemljič

Več slik iz dogodka si lahko ogledate v naši galeriji slik.

Nekaj slik iz dogodka:

<< Nazaj na preizkušnje