Nahajate se:   domov - PREIZKUŠNJE - Mednarodna preizkušnja za nemške kratkodlake ptičarje - IKP

Mednarodna preizkušnja - IKP

MEDNARODNA PREIZKUŠNJA ZA NEMŠKO KRATKODLAKE PTIČARJE (IKP) - Madžarska, 29.9.2017 do 1.10.2017

Mednarodna preizkušnja za nemške kratkodlake ptičarje (IKP) je bila letos blizu Slovenije. Potekala je od 29.9 do 1.10. 2017 v okolici mesta Fülöpszállás v sosednji Madžarski. Vodniki mladih »kratkodlakcev« iz Slovenije smo tako imeli odlično priložnost, da se z našimi psi preizkusimo tudi na mednarodnem nivoju.

Odločitev, da se tudi mi prijavimo s psico Nubio Hudobrek, ni bila povsem enostavna, saj smo se zavedali, da je kljub njenim dobrim zasnovam potrebnega za takšen podvig še veliko trdega dela. Najtežje pa se je bilo spopasti s dejstvom, da nam je bil svet tekmovanj tuj in nismo imeli pravih predstav, kako takšno tekmovanje sploh izgleda. Čeprav smo imeli tudi mi na začetku nekaj dvomov, pa smo bili ob razmišljanju glede prijave deležni velike podpore s strani Društva ljubiteljev ptičarjev ter pri vzrediteljici Nubijine mame Mitre Adin dom, Andreji Strajnar, ki je tudi sama s svojo psico Reeno Adin dom sodelovala na tem tekmovanju. Tako  smo lahko skupaj oddali vso potrebno dokumentacijo ter izpeljali prijavni postopek. Na IKP se namreč lahko uvrstijo le psi, ki izpolnjujejo vse potrebne pogoje, prijava pa ni možna individualno ampak zgolj preko kluba.

Po uspešno v predpisanem roku oddanih prijavah, smo v poletnem času s strani organizatorja IKP-ja prejeli slabo novico, da tekmovalci iz Slovenije ne izpolnjujemo predpisanih pogojev. Na žalost je prišlo do napačne interpretacije in primerjave našega in nemškega sistema ocenjevanja in poimenovanja potrebnih nacionalnih preizkušenj. V tem primeru nam brez pomoči Društva ljubiteljev ptičarjev gotovo nebi uspelo. Za strokovno utemeljitev in podporo ter nesebično pomoč smo hvaležni Saši Volariču in Vilku Turku, ki sta se zavzela za nas in sta vodstvu nemške zveze kratkodlakih ptičarjev utemeljila upravičenost naše udeležbe na tekmovanju.

Veliko presenečenje s strani društva ljubiteljev ptičarjev smo doživeli tudi v obliki finančne podpore, saj je društvo v celoti krilo strošek prijavnine obema tekmovalcema.

Da psa ptičarja uspešno pripelješ mimo vseh ovir na katere naletiš med šolanjem psa nam je ogromno pomenilo, da so nam vedno prisluhnili v lovskih družinah Gornje jezero, Tomišelj, Šentrupert, Šentvid pri Stični in Ivančna Gorica, ter nas spodbujali in nam pomagali.

Vožnja na Madžarsko je v  velikem pričakovanju neznanega hitro minila. V petek dopoldne so najprej potekale formalnosti v zvezi z registracijo ter žrebanje skupin za delo, sodniške trojke ter zaporedja dela na terenu. V popoldanskem času je sledilo ocenjevanje zunanjosti psov. Slovenska delegacija se je odrezala več  kot odlično, saj sta psici Reena Adin dom in Nubia Hudobrek prejeli odlično oceno ter se uvrstili v drugi krog dvajsetih najlepših psic. Reena Adin dom z vodnico Andrejo Strajnar, pa se je še nadalje uvrstila med osem najbolj tipičnih psic, kar gotovo pomeni veliko potrditev  in uspeh za slovensko vzrejo.

V soboto zjutraj se je začelo pravo delo. Razvrstili smo se po skupinah in se odpeljali na različne konce, kjer so potekale preizkušnje. Naša skupina je imela najprej poljsko delo. Na žalost v predelu  lovišča kjer je bila naša skupina ni bilo veliko male divjadi smolo pa smo imeli tudi z vetrom. Vsi psi iz naše skupine so morali večkrat na preiskavo polja, da bi s stojo nakazali divjad. Naša Nubia je pokazala vztrajno in sistematično iskanje, vendar na žalost prvi dan ni prišla do stoje. V vseh ostali disciplinah je pokazala odlično vodljivost in delo, tako so ji sodniki omogočili, da ponovno preišče teren naslednji dan. Ni potrebno omenjati, da smo naslednje jutro pričakali z veliko treme, saj so ostali tekmovalci do takrat že bolj ali manj uspešno zaključili tekmovanje. Z najvišjimi ocenami ter maksimalnim seštevkom točk tudi naši Andreja Strajnar in njena Reena Adin dom.

Na tovrstnih tekmovanjih večkrat potrebuješ tudi srečo. V vetrovnem nedeljskem dopoldnevu je Nubia pričela preiskavo terena v hitrem galopu. Po nekaj minutni preiskavi terena se je pred njo izza vetra dvignila jerebica, ki je psica še ni nakazal s stojo in se  je pa v trenutku strela premaknila v smeri odletele ptice. Kljub tej napaki so sodniki hoteli videti psico še v stoji. V sledeči preiskavi je vse izpeljala brez napake, uspelo ji je ukaniti celo veter, ki je pihal zdaj v eno zdaj v drugo smer. Čeprav je v nadaljevanju vse izpeljala brezhibno, nas je  napaka iz prve preiskave polja uvrstila v 2. nagradni razred. Kljub temu delnemu razočaranju pa smo IKP zapustili z odličnimi vtisi. Navdušilo nas je korektno sojenje sodnikov in podpora ostalih udeležencev, ter prijateljstva, ki smo jih sklenili in poglobili s prijatelji iz Poljske, Srbije, Avstrije, Nemčije, Madžarske …

Že na poti nazaj pa smo že razmišljali o novih tekmah in preizkušnjah, v Sloveniji ali drugod… Seveda ni potrebno omenjati, da je s takimi načrti najbolj zadovoljna prav naša Nubia, ki je pokazala, da so jih tovrstne adrenalinske preizkušnje pisane na kožo.

Branka in Matej Lah

Več slik iz dogodka si lahko ogledate v naši galeriji slik.

Nekaj slik iz dogodka:

<< Nazaj na preizkušnje