Nahajate se:   domov - PREIZKUŠNJE- 10. memorial Vladimirja Pleničarja

10. memorial Vladimirja Pleničarja

10. memorial Vladimirja Pleničarja


Društvo ljubiteljev ptičarjev ( v nadaljevanju DLP) je v sodelovanju z LPN Fazan Beltinci organiziralo uporabnostno preizkušnjo po krvni sledi poimenovano po znanem vodniku ptičarjev Vladimirju Pleničarju. Uporabnostna preizkušnja je potekala 11.06.2022 , že tradicionalno v gozdu Hraščice.

Ob 8. uri smo se pred upravno stavbo LPN Fazan Beltinci zbrali: oba vodnika, predsednik DLP Vilko Turk kinološka sodnika Vojko Pirher in Vlado vesel, vodja prireditve Duh Jernej  in dve lovski pripravnici iz LD Podvelka. Po uvodnem nagovoru predsednika DLP je sledil žreb številk in kratek napotek Vesel Vlada. Na preizkušnjo sta bila prijavljena nemški kratkodlaki ptičar Lir od Jospia Kozloviča z vodnikom Jurgec Antonom in nemški žimavec Aron v.d. Aawiesen z vodnikom Zemljič Draganom.

Dan poprej sta kinološka sodnika ob spremstvu vodje prireditve ob 18. uri pričela z polaganjem sledi. Za polaganje je bilo uporabljeno 2,5 dcl srnje krvi, tudi dolžina in potek sledi so bili položeni skladno z Pravilnikom o uporabnostni preizkušnji v delu po krvni sledi za vse pasme lovskih psov. Gozd Hraščice je idealen za  tovrstne preizkušnje, saj v glavnem odrasle sestoje gabra in hrasta razmejujejo preseke v primerni razdalji za polaganje kosa divjadi.   Vreme na dan preizkušnje je bilo sončno z močnim severnim vetrom , ki psom zagotovo ni olajšal dela.  Nemški žimavec Aron v.d. Aawiesen z vodnikom Zemljič Draganom je dosegel 116  točk in se uvrstil v II. nagradni razred. Nemški kratkodlaki ptičar z vodnikom Jurgec Antonom je bil vodljiv brez slednega jermena, žal pa ni uspešno prišel  do konca sledi. Ob 11. uri je sledila razglasitev rezultatov, nato pa pogovor in druženje ob dobrem bograču.

Kljub temu, da število prijavljenih vodnikov z ptičarji na UP po krvni sledi nikoli ni veliko, se bomo v DLP tudi nadalje trudili, da omenjena preizkušnja ostaja vsakoletna tradicija. Vsak pes, ki je opravil UP po krvni sledi in je pozneje uspešen tudi v praksi je namreč neprecenljiv pomočnik v lovišču!

Zapisal:

Dragan Zemljič dr.vet.med.

Katalog je na voljo tukaj.
<< Nazaj na preizkušnje