Nahajate se:   domov - O društvu

O društvu

V začetku dvajsetih let minulega stoletja je med takratnimi slovenskimi kinologi dozorela zamisel, da bi se morali kinološko organizirati in sicer podobno, kot so se že v nekaterih delih Evrope.Tako so 23. februarja 1921 v Ljubljani ustanovili prvo pasemsko organizacijo-Klub ljubiteljev ptičarjev, ki se je kasneje preimenoval v Društvo ljubiteljev ptičarjev-DLP. Namen takratnega kluba leta 1921 je bil zbrati vse slovenske lovce, ki se zanimajo za vzgojo in vzrejo ptičarjev, skrbeti za ohranjanje in nadaljni razvoj čistopasemskih pasem in pričeti voditi rodovno knjigo vseh ptičarskih pasem. Kljub temu,da še ni bilo kinološke organizacije so v okviru Slovenskega lovskega društva organizirali že prve kinološke prireditve pomladanske in jesenske preizkušnje ptičarjev.

Prva takšna prireditev je bila že leta 1910 v Domžalah, druga preizkušnja ptičarjev pa leta 1913. Kratek pregled v našo zgodovino potrjuje tudi današnje usmeritve DLP.

Naša najpomembnejša naloga v društvo DLP je delovati v smeri oz. predstaviti ptičarje kot vsestransko uporabne lovske pse, ki so primerni tako za lov na polju, v vodi in v gozdu, na vse vrste divjadi in za vsa slovenska lovišča, tako pred strelom kot po strelu. Na tak način bomo razširili tudi krog vodnikov in vzrediteljev kar nam je cilj.

V DLP izhaja tudi enkrat letno revija Ptičarji v kateri so zbrani rezultati, ki so jih dosegli naši psi pod vodstvom svojih vodnikov v preteklem letu. Obseg podatkov v reviji zajema:

  • Telesne ocene.
  • Vzrejne preizkušnje PZP in JZP.
  • PP, PPA in ŠPP, VUP.
  • PZPI, UP-KS, preizkušnje v tujini.
  • Storitveni znaki, ki so bili podeljeni v tekočem letu.
  • Vpisi v knjigo šolanih psov.

Za vsako pasemsko društvo, ki se ukvarja z lovskimi psi je pomembno, da povečuje število svojih članov in vzrediteljev ter posledično tudi število legel. Za nas je vsak pes, ki opravi ustrezno preizkušnjo pomemben ne glede na to, v katerem lovišču se nahaja in kakšen je osnovni poudarek pri njegovem delu.

 

 

Upravni odbor

 

Društvo ljubiteljev ptičarjev (v nadaljevanju DLP) ima dolgolteno tradicijo, je prvo organizirano kinološko društvo na ozemlju nekdanje Jugoslavije, ustanovljeno je bilo 23. 02.1921.Skupaj z Društvom za športne pse in Klubom za goniče je ustanovilo Kinološko zvezo Jugoslavije, katere naslednica je postala KZS, preko katere smo povezani z FCI. Zaradi skromnega števila ptičarjev v Sloveniji je DLP pristojno za pse VII. FCI skupine. 

V društvu je včlanjeno 190 članov,  ki bodisi vzre jajo ali lovijo lovijo z ptičarji. Najpogosteje zastopani pasmi sta nemški kratkodlaki ptičar in žimavec. Staleži male divjadi so v zadnjih desetletjih upadli tudi v Sloveniji, zato je danes prednostna naloga DLP predstavitev vsestranske uporabnosti določenih pasem ptičarjev. Bodocnost za ptičarje in vzreditelje vidimo pri vodnikih, ki želijo z psom loviti lovsko pravično na polju, v gozdu in v vodi. 

Društvo je v okviru KZS pristojno za delo in vzrejo, zato si prizadevamo standarde za vzrejo in delo iz matičnih držav pasem prenesti in uveljaviti v Sloveniji. Poznani slovenski kinološki sodnik, vodnik in vzreditelj nemških žimavcev Vladimir Pfeifer je na osnovi dobrega poznavanja pasme in osebnih kontaktov z vodilnimi ljudmi pristojnimi za nemške žimavce iz Nemčije prevedel pravilnike Zveze lovsko uporabnih psov.Tako so od 1990 pri nas veljavni prevodi pravilnikov za PZP, JZP. Preizkus zanesljivosti prinašanja in VUP, ki so obvezni za lovsko uporabnost in vzrejo. DLP organizira enkrat letno Preizkus zanesljivosti prinašanja , UP KS, VUP in vzrejni pregled za vse pasme ptičarjev.

Članstvo v svetovni zvezi nemških žimavcev ima dologletno tradicijo,  je bilo za krajši čas prekinjeno in je ponovno obnovljeno.V letih 1985, 1987 in 1989 je DLP v sodelovanju z svetovno zvezo nemških žimavcev organiziralo VUP Panonski pokla. Prepričani smo, da je nujno in koristno za nadaljnji razvoj in prikaz žimavca kot vsestransko lovsko uporabne pasme v Sloveniji Članstvo v svetovni zvezi nemških žimavcev ima dologletno tradicijo,  je bilo za krajši čas prekinjeno in je ponovno obnovljeno.V letih 1985, 1987 in 1989 je DLP v sodelovanju z svetovno zvezo nemških žimavcev organiziralo VUP Panonski pokla. Prepričani smo, da je nujno in koristno za nadaljnji razvoj in prikaz žimavca kot vsestransko lovsko uporabne pasme v Sloveniji.