Nahajate se:   domov - PREIZKUŠNJE - Preizkušnja ptičarjev v zanesljivosti prinašanja izgubljenega

Preizkušnja ptičarjev v zanesljivosti

Preizkušnja ptičarjev v zanesljivosti prinašanja izgubljenega

Namen te preizkušnje (PZPI) je ugotoviti zanesljivost lovskega psa v prinašanju. To dokaže pes s tem,da hladno mrtvo divjad(tokrat lisico),ki jo najde naključno in brez kakršnegakoli vpliva vodnika prime in prinese svojemu vodniku. Preizkušnja se opravi v goščavi ali v gozdu z gosto podrastjo. Vodnik lahko vpliva na psa samo v začetku,ko psa odpre z jermena in ga pošlje v goščavo šarit z enkratnim poveljem išči. Vodnika spremlja  samo en sodnik ,da ne bi motili psa pri delu. Vodnik in sodnik spremljata psa ob goščavi mirno in tiho. Dva sodnika spremljata delo psa v goščavi in sicer tako, da ju pes ne vidi in ne zazna ,da lahko ocenita delo psa in ugotovita ali je pes sploh bil pri lisici ali jo sploh hoče pobrati. Pes  pri šarjenju v goščavi mora najti položeno lisico jo pobrati in prinesti svojemu vodniku.

DLP je v soboto 17.3.2018 organiziralo PZPI v LD Markovci. LD Markovci zna prisluhniti DLP,za odstop lovišča  saj se v LD Markovci zavedamo ,da brez lovsko uporabnega psa ni možno izvajati  pravičnega lova. Navzoče sta nagovorila predsednik DLP Vilko Turk,starešina LD Markovci Janez Horvat. Sodniški zbor so sestavljali:Lidija Šmigoc,Vili Postružnik,Franc Turnšek in Rudi Rakuša. Vodja preizkušnje Janez Horvat je pripravil vse potrebno za preizkušnjo kot določa Pravilnik PZPI;določil in označil stojišča izpusta psa in položitev mrtvih lisic. Lisice so se položile dve uri pred pričetkom preizkušnje. Na preizkušnjo so se prijavili naslednji vodniki:

-Ivan Nemec z Nkp –PENA SILESIA

-Aleksander Koser z Nkp-ZORKOVA CAPKA ARON

-Tina Kozlevčar z Nkp-SCOTT ADIN DOM

-Igor Jež z NŽ-QUIRL VON DER HOFMARK

-Gorazd Fišer z Nkp-ALLEGRO WATERFIELD

-Nataša Gederer z Nkp-AŠA MAROVŠKA

-Silvo Kralj z Nkp-CLEAˇ KRALJˇ LOVA

PZPI preizkušnja je v praksi zelo zahtevna in zahteva od psa in vodnika ogromno lovskega znanja in prakse. V takega psa aporterja (prinašalca),ki opravi to preizkušnjo je vredno vložiti  ves trud in ga pripraviti na vsestransko uporabnostno preizkušnjo . Uspešno je opravilo preizkušnjo pet psov,ki so ob koncu preizkušnje prejeli pokale in priznanje za uspešno delo ,dva psa pa žal te preizkušnje nista opravila. Ob koncu preizkušnje je predsednik DLP Vilko Turk čestital vsem vodnikom  za udeležbo na preizkušnji.

 Lidija Šmigoc

 

 

<< Nazaj na preizkušnje