Nahajate se:   domov - PREIZKUŠNJE - Jesenska vzrejna preizkušnja SOLMS 22.9.2018 LPN Fazan Beltinci

Jesenska vzrejna preizkušnja SOLMS LPN Fazan Beltinci

Opravili smo jesensko vzrejno preizkusnjo „Solms“

Tako to vzrejno preizkušnjo imenujejo v Nemčiji, ki je matična dežela nemskih kratkodlakih ptičarjev. Ta pasma ptičarjev je najštevilčnejša na svetu. Odlikujejo jih odlične lovske zasnove: kvaliteta nosu, hitro sistematično iskanje, trdna stoja na pernato in dlakasto divjad, vodlivost in uboglivost. Uporabni so pri delu na pernato vodno divjad ter pri delu v gozdu, grmarjenju, šarjenju in krvni sledi. Trden značaj je osnovni pogoj za ptičarjevo vsetransko lovsko uporabnost in temu moramo pri vseh preizkušnjah posvečati posebno pozornost. Oskar Sahre „ legenda pri rejcih nemških kratkodlakih ptičarjev“ je v svoji knjigi „ Lovsko uporaben pes“ (Jagdgebrauschhund) zapisal:“ glede lovskih zasnov kot so nos, iskanje, stoja in hitrost na polju smo dosegli praktično vse in več ali bolje ni treba. Posebno pozornost pa moramo posvečati trdnosti značaja pri tej pasmi. Trden značaj in umirjenost psa je osnovni pogoj za njegovo vsestransko lovsko uporabo pri vseh vrstah lova, pred in po strelu. Psi s trdnim značajem so praviloma težje vodljivi, vendar v rokah veščega vodnika – lovca, sposobni opraviti tudi najzahtevnejše naloge, ki jih vodniki zahtevamo pri vsestranski lovski uporabi.“

Preizkušnjo je organiziralo Društvo ljubiteljev ptičarjev Slovenije. Dosledno po zahtevah pravilnika izvedena preizkušnja je eden od osnovnih pogojev za vzrejo in za udeležbo na nemških mednarodnih preizkušnjah ptičarjev kot sta IKP (Internacionale Kurzhar Prufung) in KS (Kleman zieger Prufung). Obe mednarodni preizkušnji organizira izmenoma vsako drugo leto Zveza nemških kratkodlakih ptičarjev Nemčije in se je udeležujejo vodniki ptičarjev iz celega sveta.

Na naš „Solms“ so prijavili 7 do dve leti starih psov. Privedenih je bilo 6. Kinološki sodnik za zunanjost in delo ptičarjev Dragan Zemljič je v skladu z zahtevanim protokolom privedene pse telesno pregledal in po zapisu telesnih vrlin in napak, ki so bili vnešeni v posebne formularje smo se podali na polje. Vodja sodniškega zbora je bil Turnšek Franc pomagala sta mu Rudi Rakuša in Sašo Ferenčič. Pse smo preizkušali na poljih med Ižakovci in Melinci. Značilnost te Prekmurske krajine so dolge ozke njive različnih poljskih kultur in zarasti, ki jih drugod po Sloveniji skoraj več ni. Pred pričetkom pa so bili v primerne zarasti vloženi fazani iz umetne vzreje. Pse smo prizkušali najprej v delu na polju pred in po strelu. Pokazali so primerno iskanje pri čemer sta dva psa iskala nekoliko manj intenzivno in nekoliko prekratko, za kar sta prejela oceno dobro (3). Pri preizkusu mirnosti na strel so bili vsi korektni. Od nadalnjega preizkušanja smo izločili psa Alona Krebil vodnika Martina Sunka iz Avstrije, ker ustreljenega fazana ni hotel prinesti vodniku. Po opravljenih dveh turnosih iskanja na polju ter po opravljenih vlečkah s pernato in dlakasto divjadjo smo pse preizkušali še v disciplinah vodnega dela. Pes Akir Krebil vodnika Albina Flutherja iz Avstrije ni hotel iti v vodo in je bil zato izločen. Po strelu  je vodo zapustil ASH Waterfield vodnik a Ivana Nemca in bil prav tako izočen. Uspešni v vodi so bili preostali trije psi pri čemer je najboljše delo prikazal rjavec Alegro Watefield vodnika Gorazda Fišerja iz Ljutomera. Tudi sicer je bil ta pes najboljši udeleženec preizkušnje. V vseh preizkusnih predmetih na polju in v vodi je dosegel najvišje možne ocene prav dobro (4) in se uvrstil v I. Nagradni razred. Preizkušnjo sta še opravila pes in psica vodnika Ivana Travna. Pri iskanju sta bila ocenjena z dobro oceno (3) in se zato uvrstila v II. Nagradni razred. Gre za psa Timon-a in Ulo iz psarne Adin Don. Psička Ula je preizkušnjo uspešno opravile z nedopolnjenimi osmimi mesci in smo ji pri skupni oceni pripisali oznako J kar pomeni, da e v starosti manj kot enega leta uspešno opravila to preizkušnjo. Ob odlični organizaciji in logistiki za katro vedno poskrbita Tina Jež in Vilko Turk, smo v beltinški ribiški koči oravili vse formalnosti razglasitve rezultatov. Preizkušnja je potekala v gojitvenem lovišču Fazan Beltinci za kar gre še posebna zahvala vodji lovišča Draganu Zemljiču. Ob koncu zapisa naj opišem še vreme, ki je lahko pri tovrstnih preizkušnjah še kako pomembno. Bilo je oblačno s temperturo okrog 15stopinj. Veter je bil primeren – enosmeren. Na zarasteh kjer je bila vložena divjad je bilo nekoliko preveč vlage, ki je psom pri zaznavanju divjadi in pri stoji povzročala manjše težave. Prepričan sem, da smo preizkušnjo organizirali in izvedli na zavidljivi strokovni ravni za kar gre zahvala vsem, ki so pri tem kakor koli pripomogli. Vsem še enkrat hvala v imenu Društva ljubiteljev ptičarjev in mojem, ki sem bil tokrat vodja preizkušnje. 

 

Vojko Pirher

<< Nazaj na preizkušnje