Nahajate se:   domov - Preizkušnje

PREIZKUŠNJE

VSESTRANSKO UPORABNOSTNA PREIZKUŠNJA (VUP) 2015

OPRAVILI SMO JESENSKO VZREJNO PREIZKUSNJO „SOLMS“

Vsestransko uporabnostna preizkušnja za pse  ptičarje je preizkušnja iz katere lahko izberemo, da je to kar zadeva nemške pasme ptičarjev najpomembnejša uporabnostna preizkušnja, kot iz vzrejnega vidika ali lovske uporabnosti.

Na vsestransko uporabnostni preizkušnji ocenjujemo vsakega psa posebej na polju, v vodi, v gozdu, po strelu in pred strelom, vlečka lisice, vlečka zajca. To je nekje zaključek šolanja za psa ptičarja, tukaj bi se lahko reklo, da sta vodnik in pes dosegla mojstrsko delo. Potrebno je veliko dela, izkušenj, vloženih ur, truda, da lahko spraviš takšno delo kot je VUP na tako visoko raven. Vodnike vspodbujati  k takšnemu načinu šolanja, da prihajajo na takšne iminentne preizkušnje  je veliko zadovoljstvo tistih, ki prirejamo  preizkušnje kot je VUP.

Takšno zahtevno dvodnevno preizkušnjo opravijo psi, ki imajo trden značaj. Na takšni preizkušnji je veliko različnega dela, enkrat delo hitro, drugič počasi, z visokim pa z nizkim nosom, enkrat divjad pognati, od psa zahtevamo kratko iskanje pred puško, drugič široko, hitro iskanje na polju.  Pri takšnem šolanju ne smemo podleči pritiskom, ki do njih prihaja. V vsaki lovski družini, ki ima takšnega  psa z tako veliko preizkušnjo kot je VUP je sigurno ponos na vodnika in psa.

Vsestransko uporabnostna preizkušnja  je eden izmed pogojev za Kleemanovo preizkušnjo, ki jo vsako drugo leto organizira matična pasemska organizacija. V Sloveniji smo trije vodniki z Kleemanovim nazivom: Anton Jurgec s psom KS Bos Erka od Velećiča kot prvi leta 2010, druga dva leta 2014: Turk Vilko KS Isa Lovrenška in Silvo Kralj KS Ira Lovrenška. Lahko smo ponosni.

Pri nas opravljen VUP je pogoj za vpis v knjigo šolanih psov ptičarjev, vodnik pa pridobi bronasti znak Vodnik.

POGLEJTE SI NEKAJ ŽE OPRAVLJENIH UPORABNOSTNIH PREIZKUŠENJ

Specialna razstava CAC-SLO,FCI VII pasemske skupine v organizaciji društva ljubiteljev ptičarjev in vzrejne komisije,prirejena v LD Boris Kidrič 26.5.2018

Specialna razstava CAC-SLO,FCI VII pasemske skupine v organizaciji društva ljubiteljev ptičarjev in vzrejne komisije,prirejena v LD Boris Kidrič 26.5.2018

Preberite več

 

Preizkušnja ptičarjev v zanesljivosti prinašanja izgubljenega

Namen te preizkušnje (PZPI) je ugotoviti zanesljivost lovskega psa v prinašanju. To dokaže pes s tem,da hladno mrtvo divjad(tokrat lisico),ki jo najde naključno in brez kakršnegakoli vpliva vodnika prime in prinese svojemu vodniku. Preizkušnja se opravi v goščavi ali v gozdu z gosto podrastjo. Vodnik lahko vpliva na psa samo v začetku,ko psa odpre z jermena in ga pošlje v goščavo šarit z enkratnim poveljem išči. Vodnika spremlja  samo en sodnik ,da ne bi motili psa pri delu.

Preberite več

 

Memorial Bogdana Sežuna (CACT) 2018LD Polenšak – Dornava, 6.10.2018

Državno širšo poljsko preizkušnjo ptičarjev (CACT) memorial Bogdana Sežuna v organizaciji Društva ljubiteljev ptičarjev in vzrejne komisije 6.10.2018  opravili v lovišču LD Polenšak – Dornava. Ob pomoči vodstva in članov lovske družine in LD Desternik, kjer smo pse preizkušali v vodi gre zahvala. Vodja preizkušnje je bil član LD Dornava Polenšak izkušeni kinolog Ivan Šincek, za kar mu gre posebna zahvala. Vodja sodniškega zbora je bil Vili Postružnik kot sodniki pa so sodelovali še Rudi Rakuša, Nataša Gederer in Viktor Čuden.

Preberite več

 

Jesenska vzrejna preizkušnja SOLMS LPN Fazan Beltinci, 22.9.2018

 Tako to vzrejno preizkušnjo imenujejo v Nemčiji, ki je matična dežela nemskih kratkodlakih ptičarjev. Ta pasma ptičarjev je najštevilčnejša na svetu. Odlikujejo jih odlične lovske zasnove: kvaliteta nosu, hitro sistematično iskanje, trdna stoja na pernato in dlakasto divjad, vodlivost in uboglivost. Uporabni so pri delu na pernato vodno divjad ter pri delu v gozdu, grmarjenju, šarjenju in krvni sledi.

Preberite več

 

 

VSESTRANSKA UPOREBNOSTNA PREIZKUŠNJA PTIČARJEV, MOJSTRSKI PREIZKUS VODNIKA IN PSA, 20.10.2018

Devetindvajseto (29) Vsestransko uporabnostno preizkušnjo(VUP) ptičarjev je organiziralo Društvo ljubiteljev ptičarjev in vzrejna komisija 20. in 21. oktobra 2018 v lovišču LD Boris Kidrič. Ob odstopu lovišča so nam nudili pomoč njihovi izkušeni lovci, kar je pri disciplinah gozdnega dela neizmerno pomembna.

Preberite več

 

6. MEMORIAL VLADIMIRJA PLENIČARJA, UPORABNOSTNA PREIZKUŠNJA PO KRVNI SLEDI, LPN Fazan Beltinci, 23.06.2018

V soboto 23.06.2018 je Društvo ljubiteljev ptičarjev v LPN Fazan Beltinci izvedlo uporabnostno preizkušnjo po krvni sledi, poimenovano po priznanem slovenskem vodniku ptičarjev Vladimirju Pleničarju.
Prijavljenih je bilo pet vodnikov, z tremi kratkodlakimi ptičarji, enim žimavcem in burbonskim ptičarjem. Vsi prijavljeni so se preizkušnje tudi udeležili.

Preberite več

DERBY - PREIZKUŠNJA NEMŠKIH KRATKODLAKIH PTIČARJEV, DLP - LPN - Fazan Beltinci, 21.4.2018

Društvo ljubiteljev ptičarjev (DLP) je 21.04.2018 priredilo prvo slovensko pomladansko vzrejno preizkušnjo za nemške kratkodlake ptičarje – v nemškem izvirniku imenovano Derby. Prireditev je potekala v LPN Fazan Beltinci. Preizkušnja je namenjena mladim psom poleženim od 1. oktobra predpreteklega leta. Pravilnik, ki ga uporabljamo za ocenjevanje dela psov na tej preizkušnji , je pripravila in uporablja Zveza nemških kratkodlakih ptičarjev, ki strokovno vodi delovne in vzrejne standarde te pasme v matični državi Nemčiji.

Preberite več

OBČNI ZBOR DRUŠTVA LJUBITELJEV PTIČARJEV - LD Boris Kidrič, 16.3.2018 

Petek, 16.3.2018 ob 18 uri je potekal občni zbor Društva ljubiteljev ptičarjev v prostorih lovskega doma Boris Kidrič. Zbralo se nas je okoli sedemdeset članov in tudi gostov, da prisluhnemo poročilom za preteklo leto. Po poročilih je bilo razbrati, da društvo deluje dobro, da so bile vse preizkušnje realizirane, ki so bile planirane za leto 2017. Bila je tudi specialna razstava CAC-SLO, ki je bila zelo dobro obiskana.

Preberite več

UPORABNOSTNA PREIZKUŠNJA NA DIVJE PRAŠIČE - 25. NOVEMBER 2017

Na preizkušnji v lovu na divje prašiče, ki je bila organizirana v lovišču LD-Tabor-Dorenberg-Branik, dne 25.11.2017, so sodelovali trije psi ptičarji. Vsi trije psi so pokazali odlične zasnove v iskanju, glasnem sledenju pri delu na divje prašiče, boginja Dijana nam je bila naklonjena saj je bil pogon uspešen.

Preberite več

DRUŠTVO LJUBITELJEV PTIČARJEV IN VZREJNA KOMISIJA STA ORGANIZIRALA VZREJNI PREGLED FCI VII SKUPINE V LD MARKOVCI – 18. NOVEMBER 2017

Društvo ljubiteljev ptičarjev in vzrejna komisija sta 18.11.2017 organizirala vzrejni pregled FCI VII skupine v LD MArkovci.

Preberite več

MEDNARODNA VSESTRANSKO UPORABNOSTNA PREIZKUŠNJA (VUP) - CACIT V ORGANIZACIJI DRUŠTVA LJUBITELJEV PTIČARJEV IN LD PTUJ – 21. IN 22. OKTOBER 2017

Trije vodniki so svoje pse prijavili na to najzahtevnejšo preizkušnjo ptičarjev, ki jo DLP prireja že tradicionalno, torej vsako leto.

Preberite več

MEDNARODNA ŠIRŠA POLJSKA PREIZKUŠNJA BOGDANA SEŽUNA CACIT - 7.10.2017

Mednarodna Širša poljska preizkušnja Bogdana Sežuna CACIT, ki je potekala v organizaciji Društva ljubiteljev ptičarjev in LD Boris Kidrič, 7.oktobra 2017.

Preberite več

MEDNARODNA PREIZKUŠNJA ZA NEMŠKO KRATKODLAKE PTIČARJE (IKP) - Madžarska, 29.9.2017 do 1.10.2017 

Mednarodna preizkušnja za nemške kratkodlake ptičarje (IKP) je bila letos blizu Slovenije. Potekala je od 29.9 do 1.10. 2017 v okolici mesta Fülöpszállás v sosednji Madžarski. Vodniki mladih »kratkodlakcev« iz Slovenije smo tako imeli odlično priložnost, da se z našimi psi preizkusimo tudi na mednarodnem nivoju.

Preberite več

5. MEMORIAL VLADIMIRJA PLENIČARJA - UPORABNOSTNA PREIZKUŠNJA PO UMETNI KRVNI SLEDI V ORGANIZACIJI DRUŠTVA LJUBITELJEV PTIČARJEV, VZREJNE KOMISIJE IN LPN FAZAN BELTICI, 24.6.2017

5. Memorial Vladimirja Pleničarja - Uporabnostna preizkušnja po umetni krvni sledi v organizaciji Društva Ljubiteljev ptičarjev, Vzrejne komisije in LPN Fazan Beltici, je potekala 24.junija 2017

Preberite več

SPECIALNA RAZSTAVA CAC-SLO, FCI VII PASEMSKE SKUPINE v organizaciji DRUŠTVA LJUBITELJEV PTIČARJEV IN
VZREJNE KOMISIJE PRIREJENA V LD BORIS KIDRIČ, 27.5.2017

Specialna razstava cac-slo, fci VII pasemske skupine v organizaciji društva ljubiteljev ptičarjev in vzrejne komisije prirejena v ld boris kidrič je potekala 27. maja 2017.

Preberite več

OBČNI ZBOR DRUŠTVA LJUBITELJEV PTIČARJEV - LD Markovci, 17.3.2017 

V petek, 17 marca 2017, je v prostorih lovskega doma LD Markovci DLP izvedlo letni občni zbor z udeležbo velikega števila svojih članov. Občni zbor je odprl predsednik Vilko Turk, ki je vsem prisotnim izrekel iskreno dobrodošlico s prisrčnimi pozdravi. Kot gost je občnemu zboru zaželel prijetno počutje v njihovem lovskem domu tudi starešina gostiteljice Slavko Kukovec. Po izvolitvi organa občnega zbora so sledila poročila vseh funkcionarjev društva.

Preberite več

PREIZKUŠNJA ZANESLJIVOSTI PRINAŠANJA IZGUBLJENEGA V LPN-FAZAN BELTINCI - 04.03.2017

Društvo ljubiteljev ptičarjev vsako leto otvori sezono preizkušanj psov ptičarjev s preizkušnjo zanesljivosti prinašanja izgubljenega (PZPI) in tako je bilo tudi letos.

Preberite več

VSESTRANSKO UPORABNOSTNA PREIZKUŠNJA CACT - 29. IN 30.OKTOBER 2016

Vsestransko uporabnostna preizkušnja CACT v organizaciji DLP - LKD - Posavje Krško in LD Brežice, LD Dobova 29 in 30.oktober 2016. Na preizkušnjo se je prijavilo 9 vodnikov.

Preberite več

VZREJNI PREGLED VII, SKUPINE FCI V LD BORIS KIDRIČ - 19.11.2016

V lovišču LD Borisa Kidriča je dne 19.11.2016, potekal vzrejni pregled.
Prijavljenih je bilo 29 udeležencev, eden se pregled ni udeležil.

Preberite več

37. MEMORIAL BOGDANA SEŽUNA V LKD LJUBLJANA IN LD IG - 15.10.2016

37. Mednarodna širša poljska preizkušnja(ŠPP) CACIT Sežunov memorial.

Deževno jutro nas je pričakalo v prelepi dolini Drage v LD Ig, kjer ob največjem ribniku stoji ena izmed najlepših lovskih domov.

Preberite več

4. MEMORIAL VLADIMIRJA PLENIČARJA, UPORABNOSTNA PREIZKUŠNJA PO UMETNI KRVNI SLEDI (CACT) 25.6.2016

V lovišču LPN Fazan Beltinci se je v organizaciji Društva ljubiteljev ptičarjev in omenjenega lovišča odvijala državna uporabnostna preizkušnja po umetni krvni sledi.

Na preizkušnjo se je prijavil vodnik Srečko Feliks Krope s psičko Ajko Sebeborci.

Preberite več

PREIZKUŠNJA ZANESLJIVOSTI PRINAŠANJA IZGUBLJENEGA, 5. 3. 2016 v LPN Fazan Beltinci

Društvo Ljubiteljev ptičarjev in LPN Fazan Beltinci sta bila organizatorja preizkušnje zanesljivosti prinašanja izgubljenega, 5.3.2016 v LPN Fazan Beltinci.

Na preizkušnjo sta se prijavila dva vodnika in ena vodnica, to so: Ivan Gaube, Igor Jež in Lidija Šmigoc.

Preberite več

37. SVETOVNO PRVENSTVO PSOV PTIČARJEV V PRAKTIČNEM LOVU IN SVETEM HUBERTU 

Pod okriljem Švicarske kinološke zveze, je bilo v kraju Niš v Srbiji 24.-25.-26. Oktobra 2015 organizirano 37. Svetovno prvenstvo psov ptičarjev v praktičnem lovu in svetem Hubertu.

Tekmovanja so se udeležili, moška in ženska ekipa, Silvo Kralj, Bojan Valenčič, Petra Dežman in Vilma Alina Šoba, seveda s spremljevalno ekipo, Marjana Kralj in Aljoša Šoba.

Preberite več

VSESTRANSKO UPORABNOSTNA PREIZKUŠNJA V LD MARKOVCI - 24. in 25. oktober 2015 

Želimo si, da bi bilo več takšnih Lovskih Družin, ki bi nas tako lepo sprejele. Brez lovišč se ne da, kajti samo tako lahko lahko dosežemo željeno, izprašamo psa in vodnika, psu na tak način dajemo vzrejno vrednost, vodnika pa nagradimo z znakom vodnik, seveda, če tako zahtevno preizkušnjo kot je (VUP) opravi.

Na vsestransko uporabnostni preizkušnji se zahteva veliko delovno različnih disciplin. Želje so, da v bodoče na tako zahtevni preizkušnji zbere pogum več vodnikov, mi v DLP pa se potrudimo, da bo čim boljše organizirana.

Preberite več

36. MEMORIAL BOGDANA SEŽUNA V LD RAČE - 3. in 4. oktober 2015 

Dva lepa jesenska dneva v poklon našemu velikemu kinologu Bogdanu Sežunu.

V tako nedotaknjeni naravi Lovske Družine Rače in prikupnih lovcih te družine, smo Memorial Bogdana Sežuna Državno ŠPP ptičarjev zaključili z odliko.Udeležba na to vrstni preizkušnji je bila kot vsako leto približno enako zastopana. V DLP si prizadevamo, da se število nastopajočih vsako leto poveća, da se opogumijo tudi mlajši vodniki iz cele Slovenije.

Preberite več

UPORABNOSTNA PREIZKUŠNJA PO UMETNI KRVNI SLEDI V LOVIŠČU BELTINCI - 27. junij 2015 

Vsako leto Društvo Ljubiteljev Ptičarjev v Juniju organizira uporabnostno preizkušnjo po umetni krvni sledi za pse ptičarje. Prijavljenih je bilo pet psov z svojimi vodniki, opravil je samo Ljubo Klemenčič z psom Asom Sebeborci, Nkp. Preizkušnja zahteva veliko pravilno vloženega dela. Hvala sodniški dvojici Kikel in Brezovšek, ki sta svoje delo upravila korektno. Hvala za odstop lovišča LPN Beltinci Dragano Zemljiču in vodji preizkušnje Sašo Ferenčiču.

Hvala vsem, vidimo se naslednje leto v čim večjem število nastopajočih.

Preberite več

PREIZKUŠNJA ZANESLJIVOSTI PRINAŠANJA IZGUBLJENEGA - vsako prvo soboto v mesecu marcu 

Društvo Ljubiteljev Ptičarjev vsako leto prvo soboto v mesecu marcu organizira skupaj z Lovsko družino Središče ob Dravi ali v LPN Beltinci preizkušnjo zanesljivosti prinašanja izgubljenega, (PZPI) to je lisica.

Preberite več

DR. KLEEMANNOVE PREIZKUŠNJE 

41. DR. KLEEMANNOVA PREIZKUŠNJA - OSTERHOFEN - od 02. do 04. oktobra 2014

  • Vilko Turk z psico KS.Iso Lovrenško SLR Nkp-002937-1.nr.
  • Silvo Kralj z psico KS.Iro Lovrenško SLR Nkp-002938-1.nr.

39. DR. KLEEMANNOVA PREIZKUŠNJA - ZISTERSDORF - od 23. do 26. oktobra 2010

  • Anton Jurgec z psom KS Bos Erka od Velečiča SLR Nkp-002813-1.nr.

Preberite več