Nahajate se:   domov - PREIZKUŠNJE - PREIZKUŠNJA ZANESLJIVOSTI PRINAŠANJA IZGUBLJENEGA V LPN-FAZAN BELTINCI - 04.03.2017

PZPI - LPN Fazan Beltinci

Preizkušnja zanesljivosti prinašanja izgubljenega 2017

Društvo ljubiteljev ptičarjev vsako leto otvori sezono preizkušanj psov ptičarjev z preizkušnjo zanesljivosti prinašanja izgubljenega (PZPI) in tako je bilo tudi letos.

Na zgodnjo marčevsko sobotno jutro se je v lovišču LPN Fazan Beltinci zbralo devet parov, kjer sta vse prisotne pozdravila Vilko Turk, predsednik DLP in Dragan Zemljič, direktor LPN Fazan Beltinci Sodniški zbor pa so sestavljali; Vlado Vesel, kot vodja, Vojko Pirher, Lidija Šmigoc in Vili Postružnik. Po predhodni položitvi divjadi - lisice in urejenih uvodnih formalnostih so se vodniki s psi skupaj s sodniškim zborom odpravili v lovišče.

Namen omenjene preizkušnje je, da se presoja zanesljivost lovskega psa v prinašanju, kar dokaže s tem, da hladno divjad, v konkretnem primeru lisico, najde in prinese vodniku. Vodnik z enkratnim poveljem pošlje psa v goščavo, kjer je na cca. 100 metrih položena lisica. Vsak pes ima 20 minut časa, da jo najde in prinese svojemu vodniku, pri tem pa ni nujno da prinese lisico ki je položena za njega, ampak lahko tudi drugo. V danem primeru se naslednjega vodnika usmeri na drugo položeno lisico. Dopuščeno je tudi kadar se pes vrne k vodniku brez plena je možno psa še največ dvakrat poslati nazaj v goščavo. Kadar pa ne najde položenega kosa divjadi, ali ga najde in ga ne prinese vodniku, je potrebno takšnega psa izločiti iz preizkušnje.

Predvsem pa bi rad osvetil en detajl, ki je zelo pomemben pri preizkuševanju lovskih psov. Tekom preizkušnje smo imeli priložnost videti, da pes številka 1 ni opravil preizkušnje, saj je bil 3x poslan, položene divjadi ni našel, obenem pa markiral na večih mestih na razdalji 50 metrov od vodnika in tako kontaminiral območje dela drugemu psu. Naslednji pes je pobral lisico na poziciji št. 3, jo večkrat prijel, stresel, dal na tla in na koncu jo le nekako privlekel do vodnika, kar se smatra da je opravil preizkušnjo. Nato je prišel na vrsto pes št. 3 in ker je bila divjad na 1. in 2. poziciji in v skladu s določbami pravilnika o omenjeni preizkušnji mora sodniški zbor vodnika s svojim psom napotiti na prvi dve poziciji. Vodnik je psa spustil, vendar je imel pes težave pri delu saj ga je motil dah vlečene lisice in markiranja predhodnega psa. Na podlagi videnega so sprejeli razumno odločitev, psu so dodelili nov teren, na novo položili lisico, počakali in šele nato je vodnik s svojim psom začel z delom. Odločitev je bila sprejeta na podlagi tega, da so bili na prvih dveh pozicijah za psa popolnoma nerealni pogoji. Psa je motil dah, ki ga je prinašal veter, zaradi vlečenja divjadi in markiranja predhodnega psa in glede na videno se je sodniški zbor odločil, da omenjeni vodnik opravi preizkušnjo na drugem nekontaminiranem terenu, saj niti približno ni imel enakih pogojev kot preostali. Pravilnost omenjene odločitve potrjuje dejstvo, da je pes rabil le cca. 5 minut, da je na novem terenu položeno divjad našel in jo prinesel vodniku, ter jo korektno oddal. To delo pa se ne more razumeti kot »delo s pridržkom«, saj glede na dano situacijo in razmere na terenu je bila sprejeta odločitev edino pravilna za korektno presojo dela psa.

Preizkušnjo je uspešno opravilo sedem vodnikov s svojimi psi, kar je nedvomno odraz truda in vlaganj v šolanje psov in glede na pretekla leta zelo visok odstotek uspešnosti, obenem pa gre zahvala upravljalcu lovišča, LPN Fazan Beltinci za odstop dela lovišča kot tudi pomoč na terenu.

Sašo Ferenčič

Več slik iz dogodka si lahko ogledate v naši galeriji slik.

Nekaj slik iz dogodka:

<< Nazaj na preizkušnje