Nahajate se:   domov - PREIZKUŠNJE - Mednarodna Širša poljska preizkušnja Bogdana Sežuna CACIT

ŠPP-SM-CACIT

MEDNARODNA ŠIRŠA POLJSKA PREIZKUŠNJA BOGDANA SEŽUNA CACIT, KI JE POTEKALA V ORGANIZACIJI DRUŠTVA LJUBITELJEV PTIČARJEV IN LD BORIS KIDRIČ, 7.OKTOBRA 2017.

Memorial Bogdana Sežuna v organizaciji Društva ljubiteljev ptičarjev. V lovski družini Boris Kidrič je potekala mednarodna ŠPP-SM-CACIT - 7.10.2017.

Lepega jesenskega jutra so se zbrali vodniki bilo jih je osem, vodstvo preizkušnje , sodniški zbor in gledalci, pripravniki, ki jih ta način preizkušnje zanima. Moram reči, da je bila zasedba vodnikov tudi iz Bosne in Hercegovine. Skozi celi dan je preizkušnja potekala na zelo visokem nivoju, psi so prikazali zelo veliko vrednost naučenost. iz tega se vidi, da je to preizkušnja katera ima pravi lovski pomen. Želimo, da bi preizkušnja Bogdana Sežuna bila bolj obiskana, verjemite mi, veliko je priprav, zato zberite pogum, znanje imate in pridite, to je za celotno Slovenijo. Zavalil bi se vsem, ki so kakorkoli pomagali na preizkušnji, posebej gre zahvala Lovski družini Boris Kidrič.

Vodniki in psi na preizkušnji ŠPP-SM-CACIT:

 • Justus von Neuarenberg, Nkp, vodnik-Franc Turnšek, 1.mesto
 • Lili od starog hrasta, Nkp, vodnik Elvir Velič, 2.mesto
 • Nubia Hudoborek, Nkp,vodnik Matej Lah, 3.mesto
 • Garinča-Gari-Dunavski, NŽ, vodnik Slavko Jovičič
 • Amor Kralj Lova, Nkp, vodnik Vuzem Anton
 • Zorkova Kapka Aron, Nkp, vodnik Aleksander Koser
 • Pena Silesia, Nkp, vodnik Ivan Nemec
 • Ajša Vom GSHT, NŽ, vodnik Aljoša Šoba

V soboto 7.10.2017 je Društvo ljubiteljev ptičarjev in vzrejna komisija za ptičarje v sodelovanju z LD Boris Kidrič organiziralo že 38. memorial Bogdana Sežuna. Prireditev je spadala v rang mednarodne prireditve CACIT. Za DLP je ta prireditev ob vzrejnih pregledih najpomembnejši vsakoletni dogodek.
Prireditve so v zadnjih letih tudi redno udeležuje njegov vnuk, ki je seveda zelo ponosen na svojega dedka, ki se je v zgodovino slovenske lovske kinologije in posebej v DLP zapisal z zlatimi črkami. Vsi še redko živeči lovci in predvsem kinologi, ki so imeli priložnost sodelovati z Bogdanom o njem govorijo z izbranimi besedami in spoštljivo. Bil je kinolog, ki je bil pripravljen svoje bogato znanje prenašati na mlajše generacije vodnikov, predvsem lovskih psov ptičarjev. Ravno zaradi teh pozitivnim lastnosti si nedvomno zasluži, da se bo ta tradicija nadaljevala tudi v prihodnje. Dosedanja praksa je pokazala, da se te prireditve udeležujejo vodniki, ki imajo pse z odličnim zasnovami, dobro izšolane, ter odlično vodene. Iz tega izhaja, da lahko pristopijo k udeležbi vodniki, katerih psi imajo telesno oceno najmanj prav dobro, da so na PZP dosegli najmanj 75 točk brez sledi zajca in na JZP najmanj 165 točk. Za tokratno izvedbo je bilo prijavljenih 8 vodnikov s svojimi psi in vsi so se je tudi udeležili. Po uvodnih proceduralnih obveznostih kot so seja sodniškega zbora, zbor udeležencev, nagovor predsednika DLP Vilka Turka, delegata KZ Slovenije Andreja Emiha, ter strokovnega vodje prireditve Jožeta Štebiha, smo izvedli žrebanje ter odšli v lovišče. Poljsko delo, vlečka zajca in ubogljivost se je izvajalo v lovišču LD gostiteljice, ki je bila soorganizator prireditve. Vodno delo se je izvajalo v LD Destrnik, za kar se jim organizator iskreno zahvaljuje. Glede na stalež naravne divjadi, ki je več ali manj povsod skromen in z željo, da vsak nastopajoči vodnik s svojim psom pride v kontakt z divjadjo, smo prireditev izpeljali z vloženo divjadjo. Nekdo bo rekel, da to ni to, vendar v danih pogojih enostavno ne gre drugače, v kolikor želimo tudi v bodoče organizirati takšne in podobne prireditve. Vsi nastopajoči, razen z eno izjemo, so upravičili pričakovanja glede dela tako na polju, vodi in v ubogljivosti. To ugotovitev potrjujejo nenazadnje doseženi rezultati, saj je najnižji seštevek točk znašal visokih 188 točk. Ob tej priložnosti kaže izpostaviti odlično delo psov, ki sta jih vodila gosta iz Bosne in Hercegovine, vodilna vodnika ptičarjev s tega območja.

Doseženi posamezni rezultati:

 1. mesto in naziv CACIT je dosegel JUSTUS VON NEUARENBERG, NKP z doseženimi 211 točkami, ki ga je vodil dolgoletni uspešni vodnik ptičarjev Franc Turnšek, ki je prejel tudi prehodni pokal,
 2. mesto in R.CACIT je dosegel LILI OD STAROG HRASTA, NKP z doseženimi 209 točkami, ki je dobil tudi pokal za najboljše poljsko delo z voznikom Elvirjem Veličem,
 3. mesto je dosegla NUBIA HUDOBREG, NKP z doseženimi 204 točkami, ki je prejela pokal za najboljšo vodno delo z vodnikom Matejem Lahom

Kaže omeniti tudi, da je delo na terenu celotni dan potekalo brezhibno, kar gre velika zasluga posameznim članom domače LD, saj so bili le ti v veliko pomoč sodnikom pri delu na terenu. Da smo na koncu operativnega dela na terenu prišli v optimalnem času do končnih rezultatov, je poskrbela naša specialistka za računalniško obdelavo podatkov Tina Jež.

Sodniško delo so opravili: Rudi Rakuša, Lidija Šmigoc, Vladimir Kobal, Vili Postružnik, Vlado Bogdanovič in spodaj podpisani.

Za konec bi se želel zahvaliti vsem, ki so kakorkoli pomagali pri izvedbi te prireditve (tudi tistim v kuhinji in vse čestitke nastopajočim). Srečno do naslednjega »Sežuna«.

Miroslav Bauman

Več slik iz dogodka si lahko ogledate v naši galeriji slik.

Nekaj slik iz dogodka:

<< Nazaj na preizkušnje