Nahajate se:   domov - PREIZKUŠNJE- SOLMS V LD DORNAVA POLENŠAK 20.10.2019

SOLMS V LD DORNAVA POLENŠAK 20.10.2019

»SOLMS« jesenska vzrejna preizkušnja nemških kratkodlakih ptičarjev, 20. oktobra 2019

 

Društvo ljubiteljev ptičarjev je to, najpomembnejšo vzrejno preizkušnjo, nemških kdl. Ptičarjev, v lovišču LD Dornava – Polenšak organiziralo že drugič. Ob 8. uri smo se zbrali pri njihovem lovskem domu, ob kavici in odlični organiziranih domačinih, ki do potankosti vedo kaj in kako je treba. Po žrebu štartnih številk udeležencev in kratkih uvodnih besedah in napotkih vodnikom, smo se odpeljali na polja pesniške doline.

 

V prvem turnusu smo pse preizkusili v iskanju na polju, kjer smo ocenjevali hitrost, sistematičnost, vodljivost in ubogljivost psov. V drugem turnusu smo ob vešči pomoči kolega Šinceka, ki do potankosti ve kako se nastavi fazana iz umetne vzreje, preizkusili pse v kvaliteti in veščosti uporabe nosu in trdnosti stoje.

Prva disciplina vodnega dela na »Solmsu« je, prinašanje mrtve race ob oddanem strelu. Vsi psi razen Rose Hudobreg, Igorja Ogorelca so preizkus opravili. Rosa v vodo ni hotela kljub večkratnemu spodbujanju in metanju kamenja. Ob vedenju psice je bil začuden tudi njen vodnik. Z doslednim  in nepretiranim delom ob vsakokratni uporabi plena pa bo vodnik odpravil tudi to tokratno pomanjkljivost, ki je bila razlog, da smo v skladu z določili pravilnika morali psičko izločiti od nadaljnjega preizkušanja. Pri sledenju race sta bila najboljša, z vsemi možnimi točkami Ash Waterfield vodnika Ivana Nemca in Lahova Resa Hudobreg. Resi je raca iz prve mlake odšla v drugo mlako kar nam je psička najavila z laježem in gonjo race, dobrih 200 m od mesta izpusta. Po nekaj minutah je lajež utihnil in psica se je pojavila z živo raco v gobcu, jo korektno prinesla in oddala vodniku. Sodniška skupina je bila pri delu psice enotna in dodelili smo ji 4-o (odlično). Kot sem že omenil je delo v vodi, brez napak opravil tudi Nemčev Ash Watwrfield. Lani na jesenski preizkušnji je po strelu v smeri race pes iz vode pobegnil. Vodnik je takrat povedal, da je pes pri treningu padel v globok tolmun iz katerega so ga morali reševati. Tako »slabo izkušnjo« je treba začeti popravljati in prikrivati takoj – že naslednji dan po dogodku. Takoj moramo pričeti s prijetnimi igranji prinašanja v plitvi vodi, kamor do globine gležnjev gresta vodnik in pes. Za celotno učenje prinašanja na suhem in iz vode pa velja zlato pravilo:« s treningom prenehaj takoj, ko ti pes prinese prinosilo korektno!« Tako uspešno izvedeni vaji mora obvezno slediti izdatna pohvala in najboljša možna nagrada. Vaneku – I. Nemcu je to uspelo odlično zato mu gredo vse čestitke. Tudi ostali psi so bili pri disciplinah v vodi uspešni, žal pa so tudi tu imeli nekateri težave pri prinašanju in oddaji race. Psi so še mladi kar pomeni, da jih bodo vodniki z strajnim in doslednim delom lahko utrdili pri disciplinah prinašanja plena. Z odložitvijo psov in tako, da so vodniki morali oditi v kritje smo tudi na ta način preverili njihovo trdnost značaja. V lovskem domu sta Lidija  in Vilko izpisala vse zahtevane formularje. Sledila je razglasitev rezultatov in zahvala vsem, ki so pripomogli, da smo preizkušnjo uspešno »pospravili pod streho«.

 

Posebna zahvala gre  domačinom, ki so ob odlično opravljenem delu dokazali, da jim je še kako mar za uspešnost lovske kinologije, ki mora biti in ostati na nivoju, ki ga pod okriljem Društva ljubiteljev ptičarjev dosegamo lovci – vodniki ptičarjev.

 

» Lovec brez psa je kakor jezdec brez konja,« je zapisal dr. Ivan Lovrenčič, nestor slovenske lovske kinologije. Lov brez uporabe preizkušenega lovskega psa pa je mrharstvo. Je v enem od mnogih strokovnih člankov zapisal pokojni Bogdan Sežun. Navedenim mislim ni kaj dodati in kaj odvzeti. Vsi lovci in kinologi lovci se moramo zavedati, da smo dolžni z vso strokovnostjo poskrbeti za popolno oranitev delovnih sposobosti in značajskih lastnosti – trdnosti značaja naših lovskih psov. Z vsemi strokovnimi argumenti se moramo upreti takozvanim ljubiteljem, ki želijo te pasme spremeniti v hišne ljubljenčke, ki pa z vzrejo prinašajo tudi denar! Dr Bihein, dolgoletni predsednik nemške zveze kratkodlakih ptičarjev je ob srečanju s starosto naše ptičarske kinologije, spoštovanim Vladimirjem Pfaiferjem povedal: »Ko boste pričeli pri lovski kinologiji razmišljati o denarju jo boste uničili.« 

 

Razvrstitev psov po točkah in nagradnih razredih:

 

Sodniški zbor je ocenjeval v sestavi: Lidija Šmigoc, Vlado Vesel, Rudi Rakuša.

 

Podpisani sem bil tokrat vodja preizkušnje. Vsem prisotnim še enkrat za vse, kar smo ta dan prijetnega doživeli, iskrena hvala.

Vojko Pirher

 

 

<< Nazaj na preizkušnje