Nahajate se:   domov - PREIZKUŠNJE - VUP 2018 Boris Kidrič

VUP 2018 Boris Kidrič

VSESTRANSKA UPOREBNOSTNA PREIZKUŠNJA PTIČARJEV, MOJSTRSKI PREIZKUS VODNIKA IN PSA

Devetindvajseto (29) Vsestransko uporabnostno preizkušnjo(VUP) ptičarjev je organiziralo Društvo  ljubiteljev ptičarjev in vzrejna komisija 20. in 21. oktobra 2018 v lovišču LD Boris Kidrič. Ob odstopu lovišča so nam nudili pomoč njihovi izkušeni lovci, kar je pri disciplinah gozdnega dela neizmerno pomembna. Za ves trud vodstvu lovske družine in prizadevnim članom, najlepša hvala. Zahvala gre tudi vodji preizkušnje Vilku Turku za odlično povezovanje preizkušnje (VUP).Hvala strokovni vodji Lidiji Šmigoc,delegatu KZS Andreju  Emihu in Tini Jež za administrativna dela.

 

Zbrali smo se v soboto, 20. oktobra in po otvoritvi opravili preizkus prinašanja lisice čez zapreko. S sodniškim kolegom Brezovškom in prizadevnim domačinom Milanom Turkom smo odšli polagat krvne sledi. Sled mora biti dolga 400 m uporabljene mora biti 2,5 dcl krvi. Prijavljenim oblajačem in pokazačem se sled podaljša še za 200 m kjer mora biti na koncu položen mrtev kos velike divjadi. Sledi smo polagali v primerno zaraslem visokem gozdu v okolici Kidričevega. Ostali sodniki Turnšek, Postružnik in Rakuša pa so pse preizkušali in ocenjevali v ostalih disciplinah gozdnega dela. Po kratki malici in po preteku cca treh ur smo pričeli z ocenjevanjem dela psov na krvni sledi. Vsi trije prijavljeni in udeleženi psi so delo opravili brez napak. Pena Silesija je dobila za izdelano sled najvišjo oceno 4. Odložena ob kosu srnjadi je bila korektna. Žimavec Dux Dragana Zemljiča je sled opravil brez napak. Izkazal se je kot glasni pokazač mrtve divjadi. Spuščen na prosto iskanje je kos srnjadi našel, ga ovohal in oblajal in se ob občasnem oglašanju (lajanju) vrnil do vodnika. Enako uspešen je bil tudi kratkodlakar Pen Darka Miklavčiča. Pri prostem iskanju je kos srnjadi brez težav našel, zgrabil prinosilo za pokazanje in se z njim v gobcu vrnil k vodniku ter ga nato odpeljal do najdenega kosa divjadi. S kolegom Brezovškom sva zato vsem trem psom zapisala najvišje ocene in vodnikom čestitala za odlično opravljeno delo. V nedeljo, 21. oktobra so psi opravili še delo na polju in v vodi. Vsi psi so dokazali odlične lovske zasnove in primerno ter pravilno izšolanost. Izstopal je nemški žimavec Dux V. D. Huttruper Heide vodnika Dragana Zemljiča. Dosegel je 320+12 točk in I.a nagradni razred. Kratkodlakar Bon Pan Penati Darka Miklavčiča je dosegel izvstnih.312+12 točk in I.b nagradni razred. Uspešna je bila tudi Pena Silesija, ki je le nakaj točk izgubila pri ocenah priučenih predmetov. Dosegla je292, točk in III.a, nagradni razred. Prepričan sem, da bo njen prizadevni vodnik Ivan Nemec s pridobitvijo še nekaj izkušenj, odpravil še te manjše pomanjkljivosti.

 

Uspešno opravljena V. U. P. Ptičarjev je mojstrski izpit vodnika in psa. Vsi trije vodniki so bili uspešni in jim zato izrekam vse čestitke. Njihov uspeh naj bo spodbuda vsem ostalim vodnikom in ljubiteljem ptičarjev, ki bodo svoje pse pripravljali za ta najzahtevnejši preizkus v vsestranski lovski uporabnosti. Naj na koncu zapisa spomnim na nam znani, a mlajšim lovcem in kinološkim organizatorjem prepogosto pozabljeni rek, ki ga je ob izdaji določil o tekmah ptičarjev, davnega 1927 leta zapisal dr. Janko Lokar » Lovec brez psa je kakor jezdec brez konja.«                                              

 

Vojko Pirher

<< Nazaj na preizkušnje